Tomatoes grown with renewable energy

AARDWARMTE


aardwarmte 01Het principe van aardwarmte is eenvoudig. De aarde is in de kern zeer heet, hoe dieper je de grond in gaat, hoe warmer het wordt. Uit een zandsteen op 1700 meter diepte wordt warm water uit het watervoerende pakket gepompt. Via een warmtewisselaar wordt de warmte overgebracht op het verwarmingswater van de kas. Het koude water uit de warmtewisselaar wordt de retourbron ingepompt.

Er zijn twee bronnen geboord naar de zandsteen op 1700 m diepte, 1200 m uit elkaar. In deze watervoerende zandsteen bevindt zich water met een constante temperatuur van 60 graden Celsius. Aan de onderkant van de bronnen zitten grote filters die water door kunnen laten. Het water uit de zandsteen komt in 'rusttoestand' de buis in en omhoog tot zo'n 30 meter onder het aardoppervlak. De waterkolom die dan in de buis staat, zorgt ervoor dat de druk op 1700 m diepte in de buis hetzelfde is als buiten de buis en dus stopt het water met stromen.

In de productiebuis is op 350 m diepte een pomp aangebracht die het water vanaf die hoogte omhoog pompt. Hierdoor wordt de druk onderin de buis lager en stroomt het warme water vanzelf door de zeef
de buis in. Door het afgekoelde water in de retourbron te pompen, wordt onderin die buis de druk binnen de zeef groter dan erbuiten en stroomt het water de zandlaag weer in.


CO2 van de Shell-fabriek


Voor de groei van planten is CO2 nodig. Normaal gesproken wordt de bij verbranding van aardgas vrijgekomen CO2 in de kas gebracht om de groei van de planten te bevorderen. Omdat geen of nauwelijks aardgas meer verstookt wordt, wordt CO2 aangekocht van de Shell-fabriek (afvalproduct) en via een leidingnetwerk (OCAP) naar de kassen van A+G van den Bosch getransporteerd. Naast de vermindering van CO2 uitstoot op het eigen bedrijf, wordt dus ook CO2 uitstoot van anderen op deze manier verminderd.


Aardwarmte krijgt navolging in Nederland


In Den Haag, Pijnacker, IJsselmuiden en Honselersdijk hebben bedrijven de afgelopen jaren ook aardwarmtebronnen laten aanleggen. Inmiddels zijn op diverse plekken in het land aardwarmteprojecten gestart, en de verwachting is dat dankzij het schone en duurzame karakter van deze energiebron nog vele projecten zullen volgen.


Minister van der Hoeven reikt prestigieuze onderscheiding uit


Minister van der Hoeven van Economische Zaken reikt een prestigieuze onderscheiding uit. Tien organisaties krijgen de prijs omdat ze het afgelopen jaar veel bereikt hebben op het gebied van Energiebesparing en Duurzame energie. De uitreiking vond plaats op 18 april tijdens het avondcongres EnergieTransitie, Creatieve Energie.

De onderscheiding "Innovatieve Teamspeler van het jaar" wordt uitgereikt aan organisaties, die in het openbaar tonen dat zij daadwerkelijk een bijdrage leveren aan EnergieTransitie, duurzame energie en energiebesparing. Winnaars van de onderscheiding mogen het hele jaar de titel voeren in al hun communicatie. De minister wil hiermee meer organisaties bewust maken van kansen voor energiebesparing en duurzame energie.

De jury bestaat uit prominente vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven kennisinstellingen en de overheid. Zij kozen uit 35 genomineerden acht winnaars. De jury let op de hardheid van het committent, de investeringen die zijn gemaakt, de zichtbaarheid van de resultaten, de technische creativiteit en de samenwerking met andere organisaties. Er is ook een jongerenjury met daarin de vertegenwoordigers van de politieke jongerenverenigingen. Zij kozen aanvullend twee winnaars voor de jongerenprijs.


Carbon Footprint met 74% omlaag!


Door de enorme energiebesparing brengen we onze carbon footprint per kilo vleestomaten fors naar beneden. Tomatenkwekerijen die gebruik maken van een gewone ketel verbruiken 1,36 kg CO2-eq. per kg vleestomaten. Kwekerijen met een WKK ketel besparen 28% en wij, bij A+G van den Bosch reduceren we onze totale carboonfoodprint door middel van onze onze aardwarmtebronnen met maar liefst 74%.